Historien om huset

En perle mellem skov og strand

Den røde cottage er, ligesom dens gule pendant på Staunings plæne, tegnet af arkitekten Gottlieb Bindesbøll. Bindesbøll, der i de samme år arbejdede på opførelsen af Thorvaldsens Museum i København, tegnede i 1844 en række bygninger til Klampenborg Kur- og Søbadeanstalt. Der blev bl.a. opført en række små cottager som badegæster fra København kunne leje og bruge som ferieboliger. Den røde cottage udmærkede sig ved at være den eneste stenbygning blandt de andre hytter i parken som var opført i bindingsværk.

Den røde cottage er opført i et tidligere plantageområde. Forstbotanikeren Johann Georg von Langen havde her i dyrehavens sydøstlige hjørne anlagt Danmarks første plantage. Træerne på plantagen fra 1763 skulle afhjælpe manglen på tømmertræ i Danmark. Kong Christian 8. gav tilladelse til at omdanne en del af den Langenske Plantage til Kurbad og Forlystelsespark. Sporene efter den tidligere plantage afspejles stadig i den meget varierede vegetation i området. Den største botaniske seværdighed i nærområdet stammer dog fra tiden før von Langes Plantage. Tæt på Klampenborg station og den gule cottage står den såkaldte skovfogedeg fra 1200-tallet. Det ældgamle egetræ har sit navn efter en katolsk skovfoged, som efter sigende brugte træets hule stamme som bedekammer.

I 1937 overtog staten den røde cottage, efter at det gamle kurbad var blevet erstattet med det nye Bellevue Strandbad. Siden blev cottagen brugt som skovløberhus og i 1978 blev den fredet takket være sin berømte arkitekt.

Siden 1996 har der været restauration i Den røde cottage. I huset mødes gæsterne af en entré og trappeopgang udsmykket af maleren Jeppe Eissner, der bl.a.  er kendt for sin frise rundt om Bakkens gamle rutsjebane. Det farverige vægmaleri, med dyr og fabelvæsener supplerer på fornemste vis cottagens eventyrlige omgivelser i den smukke Cottagepark.